Vuoden Bioanalyytikko ja Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija

Vuoden Bioanalyytikko on Suomen Bioanalyytikkoliitto ry:n jäsen, joka on kunnostautunut erityisesti työssään/ ammatissaan tai kliinisen laboratoriotyön/ kliinisen laboratoriotieteen kehittämisessä tai on merkittävällä tavalla edesauttanut laboratoriohoitajan/ bioanalyytikon ammatin tunnetuksi tekemistä tai toiminut ansiokkaasti ammattikuntansa edustajana.

Suomen Bioanalyytikkoliitto ry:n hallitus päättää Vuoden Bioanalyytikon valinnasta kokouksessaan. Tänä vuonna valinta julkistetaan LabLt2023 -tapahtumassa 6.10.

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelijan tulee olla liiton opiskelijajäsen. Vuoden Bioanalyytikko-opiskelijan tulee olla kunnostautunut opinnoissaan tai opiskelijatyhteistyön kehittämisessä tai merkittävällä tavalla edesauttanut ammatin tunnetuksi tekemisessä

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija 2023 julkistetaan #BOOP2023-tapahtumassa 4.2.

 

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija 2023

Olen Tommi Juntunen, 32-vuotias bioanalytiikan opiskelija Iistä. Opiskelen Oulun ammattikorkeakoulussa tällä hetkellä kolmatta vuotta bioanalytiikkaa.

 Aikaisemmalta ammatiltani olen yhdistelmäajoneuvon- sekä linja-autonkuljettaja ja logistiikka-alalla työskentelin noin 10 vuotta. Pari viimeistä vuotta linja-autonkuljettajana työskennellessä mietin mitä alaa haluaisin vielä opiskella ja huomasin jostain bioanalyytikon ammatin ja ajattelin, että se voisi olla mielenkiintoista ja hain heti seuraavan tilaisuuden tullen kouluun ja pääsin onnekseni pääsykokeiden kautta sisään.

Ala onkin tuntunut oikein mielenkiintoiselta ja opiskelu tuonut mukavaa vaihtelua elämään. Opiskelen monimuotoryhmässä, joten opiskelu on ollut myös hyvin itsenäistä teorian osalta ja luennot ovat toteutuneet pääasiassa etänä koko opiskelujeni ajan. Tähän on tietenkin tuonut mukavaa vaihtelua koululla järjestettävät harjoitustunnit, joissa on päässyt tekemään paljon töitä omilla käsillä sekä tapaamaan opiskelukavereita.

Tällä hetkellä aloittelen opinnäytetyön tekemistä ja opiskelen jäljellä olevia kursseja. Opintojen ohessa työskentelen myös ajoittain Nordlabin Oulun avohoitotalolla sekä Iin terveyskeskuksen laboratoriossa.

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija julkistettiin #BOOP2023 tapahtumassa 4.2.2023.

Vuoden Bioanalyytikko 2022 – Lea Mäki

Suomen Bioanalyytikkoliitto ry on valinnut Vuoden Bioanalyytikoksi 2022 Lea Mäen, Ylihärmästä. Valinta julkistettiin 6. - 7.10.2022 järjestetyssä Laboratoriolääketiede ja näyttely 2022 tapahtumassa Helsingissä.

Vuoden Bioanalyytikko valitaan vuosittain hakemusten perusteella. Ehdotuksia voivat tehdä liiton jäsenet, työyhteisöt, taustayhteisöt tai alueyhdistys. Valinnan tekee hakemusten perusteella liiton hallitus.

Lea ehdotti Vuoden Bioanalyytikoksi Lakeuden Bioanalyytikot. Lea on valmistunut laboratoriohoitajaksi vuonna 1979. Tällä hetkellä Lea työskentelee tietojärjestelmäasiantuntijana Seinäjoen keskussairaalassa.

Kliininen laboratoriotyö on kokenut valtavan kehityskaaren viimeisen 50 vuoden aikana. Siinä missä laboratorion analytiikka on automatisoitunut, niin samalla myös tietojärjestelmien kehitys on edennyt hurjaa vauhtia. Toimivilla tietojärjestelmillä on tärkeä merkitys myös laboratoriotyössä. Monesti niiden merkityksen huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun ne eivät syystä tai toisesta toimi.

Lakeuden Bioanalyytikot kuvailevat Leaa sanalla laboratorio-atk:n äiti. Hän on ollut mukana kehittämässä omalla työpaikallaan tietojärjestelmiä niiden alkuajoista nykypäivään asti. Lea on suorittanut myös datanomin tutkinnonn. Laboratorion tietojärjestelmien kehittämistyössä on merkityksellistä, että kyseinen henkilö tuntee sekä laboratoriomaailman ja tietojärjestelmät. Molempien alojen osaamisesta on valtava hyöty.

Valtavan tietotaidon takaa löytyy huumorintajuinen ja ahkera työkaveri, joka ei turhia nurise. Lea on kunnostautunut työssään tietojärjestelmäasiantuntijana ja ollut mukana laboratorion tietojärjestelmien kehittämistyössä. Siitä syystä Lea ansaitsee olla Vuoden 2022 Bioanalyytikko.

Kuvaaja: Pasi Autio 

Vuoden Bioanalyytikko ja Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija