Vuoden Bioanalyytikko ja Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija

Vuoden Bioanalyytikko on Suomen Bioanalyytikot ry:n jäsen, joka on kunnostautunut erityisesti työssään/ ammatissaan tai kliinisen laboratoriotyön/ kliinisen laboratoriotieteen kehittämisessä tai on merkittävällä tavalla edesauttanut laboratoriohoitajan/ bioanalyytikon ammatin tunnetuksi tekemistä tai toiminut ansiokkaasti ammattikuntansa edustajana.

Suomen Bioanalyytikot ry:n hallitus päättää Vuoden Bioanalyytikon valinnasta kokouksessaan. Tänä vuonna valinta julkistetaan Laboratoriolääketiedepäivillä 4.10.2024

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelijan tulee olla liiton opiskelijajäsen. Vuoden Bioanalyytikko-opiskelijan tulee olla kunnostautunut opinnoissaan tai opiskelijatyhteistyön kehittämisessä tai merkittävällä tavalla edesauttanut ammatin tunnetuksi tekemisessä

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija 2024 julkistetaan #BOOP2024-tapahtumassa 3.2.2024.

 

 

Vuoden Bioanalyytikko 2023 – Riitta Kiiskinen

Suomen Bioanalyytikkoliitto ry on valinnut Vuoden Bioanalyytikoksi 2023 Riitta Kiiskisen, Siilinjärveltä. Valinta julkistettiin 5. - 6.10.2023 järjestetyssä Laboratoriolääketiede ja näyttely 2023 tapahtumassa Helsingissä.

Vuoden Bioanalyytikko valitaan vuosittain hakemusten perusteella. Ehdotuksia voivat tehdä liiton jäsenet, työyhteisöt, taustayhteisöt tai alueyhdistys. Valinnan tekee hakemusten perusteella liiton hallitus.

Riittaa ehdotti Vuoden Bioanalyytikoksi Savon Bioanalyytikot. Riitta on koulutukseltaan bioanalyytikko, kliininen asiantuntija (YAMK) ja ammatillinen opettaja (AmO). Tällä hetkellä Riitta työskentelee Savonia ammattikorkeakoulussa päätoimisena tuntiopettajana.

Kliininen fysiologia ja siihen liittyvät menetelmät, ovat Riitan sydämen asia ja hän on työskennellyt niiden parissa jo puolet elämästään. Häntä on kiinnostanut bioanalyytikon työssä potilasohjaus, opiskelijaohjaus, työn monipuolisuus ja moniammatillinen yhteistyö.

Riitta on saanut työuransa aikana vastuutehtäviä ja tunnustusta toiminnastaan. Riitta pitää erityisesti opiskelijoiden ohjauksesta ja on toiminut työskennellessään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa opiskelijavastaavana. Tästä tehtävästä hänellä on herännyt kiinnostus opetustyöhön, jonka parissa hän nykyään työskentelee.

Riitan vahvuutena on saada luotua innostava ja motivoitunut ilmapiiri. Hänellä on vahva ammatillinen osaaminen. Hän osaa työssään huomioida opiskelijat ja olla läsnä. Hän on itse kiinnostunut aiheesta ja saa muut myös innostumaan omalla ihanalla persoonallaan. Tarvitsemme myös tulevaisuudessa tällaisia ammattitaitoisia ja valovoimaisia opettajia opettamaan ja ohjaamaan tulevia kollegoita. Tästä syystä Riitta ansaitsee olla Vuoden Bioanalyytikko!

Kuva: Saara Partanen

Vuoden Bioanalyytikko-Opiskelija 2024

 

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelijaksi 2024 valittiin Kristjan Rätsep. Valinta julkistettiin opiskelijoiden webinaarissa #BOOP2024 3.2.

 

Kristjan kertoo:

Olen Kristjan, 22-vuotias sekä 2. vuoden bioanalyytikko-opiskelija Turun ammattikorkeakoulusta. Olen kotoisin Virosta ja Suomessa olen asunut 9 ja puoli vuotta.

Muutin Suomeen perheeni kanssa kun olin 13-vuotias. Ennen bioanalytiikan opintoja olen opiskellut ammattikoulussa lähihoitajaksi. Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 2020, minkä jälkeen pääsin HUSLABiin töihin korona- ja verinäytteenottoon. Työpaikan sekä Metropolia ammattikorkeakoulun kautta sain kattavan opetuksen näytteenottoon. Koronanäytteenoton jälkeen työskentelin Meilahden sairaalaassa vuodeosastonäytteenotossa. Näytteenottotyökokemuksen kautta aloin kiinnostumaan enemmän laboratorioalasta, minkä takia päädyin opiskelemaan päivätoteutuksella bioanalytiikkaa.

Tähän menneessä olen ollut erittäin tyytyväinen alaan jota opiskelen. Tämän lisäksi minulla on koulussa kivat koulukaverit sekä opettajat, mikä lisää motivaatiota opiskeluun. Koulussa olen osallistunut VIP-toimintaan ja tällä hetkellä olen osana tuutoritoimintaa sekä markkinointitiimiä. Kaiken tämän lisäksi pääsin opiskelijajäseneksi Varsinais-Suomen Bioanalyytikot ry -hallitukseen. Opintojen ohella työskentelen vuodeosastonäytteenotossa Tyks Laboratorioissa. En ole vielä ihan varma mistä erikoisalasta pidän, sillä kaikki vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta itseäni on eniten kiinnostanut kliininen kemia sekä solu- ja molekyylibiologia .

Minusta on hienoa, kuinka monipuolinen ala on. Alalla pääsee tekemään tärkeää työtä moniammatillisessa työyhteisössä. "

 

Lämpimät onnittelut Kristjanille! 

Vuoden Bioanalyytikko ja Vuoden Bioanalyytikko-opiskelija